Undgå skader ved optagning af båden

21. oktober 2014

Hvert år sker der skader ved optagning af både. Mange af disse skader kunne dog let undgås.

Ved optagning kan det være mindre skader, hvis f.eks. en af løftestropperne bliver placeret under motordrevet eller skrueakslen, og båden derefter løftes. Resultatet kan være utæt drev, hvis bælgen på drevet bliver skadet. Eller motorophængene kan blive beskadigede. På både med skrueaksel kan akslen blive skæv med vibrationer og slid på gear til følge.

Undgå skader ved optagning af båden

 

Fejlene kan dog let undgås ved at afmærke løftestederne på båden, så stropperne nemt kan placeres korrekt uden at komme i karambolage med drev eller aksel. Samtidig sikrer det, at båden er i balance, når den løftes, og risiko for at tabe den mindskes.

Heldigvis sker der sjældent personskade i forbindelse med, at både bliver tabt. Risikoen foreligger dog altid, og derfor skal man undgå at bevæge sig ind under båden, mens den bliver løftet og transporteret.

Billedet til denne artikel er fra efteråret 2008 i Randers, og det skal siges, at bådejeren var uden skyld i, at det gik galt. Ulykken kunne dog let være undgået. Da båden skulle sættes ned i stativet, var kun det ene af lastbilens støtteben i venstre side slået ud. Støttebenet knækkede, inden båden blev sænket ned i stativet. Kranbilen væltede derfor ind over båden, en Maxi 100, som blev tabt i stativet. Stativet blev totalskadet, og båden meget beskadiget, dog ikke totalskadet. Heldigvis skete der ingen personskade, da ingen kom i klemme ved stativet.

Gode råd når båden løftes:

  • afmærk løftestederne på båden.
  • sørg for ikke at komme ind under eller for tæt på båden, mens den løftes. Dine håndliner skal være lange nok.
  • tilpas bådstativet/-vognen på forhånd, så du ikke behøver at gøre det, mens båden hænger over dig
  • sørg for at der er ryddet op omkring stativ og vogn