Ødelæggende brand i Sverige

”En liten läcka kan sänka ett stort skepp.” ”En lille læk kan sænke et stort skib”, lyder et svensk ordsprog. Noget lignende skete ved en brand i Åmål ved søen Vänern i Sverige, hvor  ikke mindre end 130 både på én gang blev flammernes bytte.

Ødelæggende brand i SverigeDa brandvæsenet blev alarmeret en kold nat i januar i Åmål, der er en lille by med 1.000 indbyggere, kunne man ikke længere stille noget op over for branden i vinteropbevaringshallen på Vänerns bred. Bygningen og sammen med den over 130 sejl- og motorbåde gik op i flammer. Mere eller mindre passive blev brandmændene vidner til, at infernoet udviklede sig.

Af miljøhensyn forsøgte brandvæsenet slet ikke at slukke branden. Der var risiko for, at vandet fra slukningen, som var forurenet med kemikalier, ville løbe ud i Sveriges største sø, der bruges som drikkevandsreservoir for de omkringliggende kommuner. En forurening ville have haft vidtrækkende følger.

I alt blev der ødelagt både og udstyr til en værdi af 300 millioner SEK (ca. 30 millioner EUR) ved branden. Også to sejlbåde, der er forsikrede igennem Pantaenius, Europas største forsikringsekspert inden for lystbåde, blev ramt: en 5 KR mahognisejlbåd fra 1967 og en Compromis 888 af glasfiber. Begge både blev totalskadede.

 

Ødelæggende brand i SverigePantaenius skadeafdeling i Hamborg underrettede omgående en sagkyndig, som blev mødt af et billede af ødelæggelse. I sidste ende viste undersøgelserne, at der på grund af den store varme kun var dele af stål og støbejern tilbage. Aluminium var smeltet til ukendelighed, træ og plastic var brændt til aske. Der kunne kun identificeres et par motorer, trailere, benzintanke, ildslukkere og to stålbåde. Af vinterhallen stod kun fundamenterne og nogle stålspær tilbage.

Årsagen til branden kendes ikke med sikkerhed. Ved undersøgelsen kunne det blot fastslås, at ilden havde bredt sig udefra og indefter. De to kunder hos Pantaenius fik deres tab dækket fuldt ud.

Du kan få et gratis tilbud herFå et tilbud